Jubilejný ročník tradičnej súťaže ZENIT

03.02.2014 Bratislava

Strojárstvo, robotika a tvorba web stránok sú tri hlavné oblasti 30. ročníka blížiacej sa celoslovenskej súťaže žiakov základných a stredných škôl – ZENIT. Súťažiaci si zmerajú sily, vedomosti a zručnosti v 7 kategóriách. V celoslovenskom kole sa tak celkovo zúčastní 180 žiakov základných a stredných odborných škôl. Víťazi z kategórie elektronika a web dizajnér budú reprezentovať Slovensko na EuroSkills 2014.
Táto tradičná súťaž je atraktívna nielen z hľadiska dlhoročnej histórie, ale aj preto, lebo umožňuje súťaživosť a porovnávanie talentov zo základných aj stredných škôl. Tento ročník sa však netýka len technických odborov, ale aj polytechnickej výchovy, ktorá je súčasťou Národného projektu Štátneho inštitútu odborného vzdelávania: „Podpora profesijnej orientácie žiakov ZŠ na odborné vzdelávanie a prípravu prostredníctvom rozvoja polytechnickej výchovy zameranej na rozvoj pracovných zručností a práca s talentami.“ Práca s talentami sleduje aj priblíženie atraktívnych stránok stredoškolského štúdia orientovaného na technické odbory a zdôrazňuje šance mladých ľudí uplatniť sa na trhu práce v technických odboroch.
Všetky súťaže pozostávajú z teoretickej a praktickej časti. V kategórii elektronika museli žiaci v minulom ročníku zodpovedať otázky v teste v rámci teoretickej časti a v praktickej časti mali za úlohu odhaliť chyby vyskytujúce sa v predloženej schéme zapojenia elektrického obvodu. Hlavnou úlohou súťaže bolo realizovať obvod s mikroprocesorom podľa zadanej schémy, návrh a výrobu plošného spoja, osadenie súčiastkami a overenie jeho funkčnosti.
V kategórii programovanie súťažiaci riešili úlohy, pri ktorých museli preukázať svoje implementačné schopnosti, znalosť jednoduchých algoritmov a kreativitu pri riešení rôznych programátorských problémov.
V kategórii strojárstvo absolvovali žiaci v teoretickej časti test z otázok zo základného učiva strojárskych predmetov ako technické kreslenie, strojárska technológia, strojové súčiastky a technické merania. V praktickej časti vypracovali výrobný postup podľa predloženej výkresovej dokumentácie pre strojové obrábanie sústružením, frézovaním, vŕtaním a ručným obrábaním.
Minulý rok súťažili len žiaci stredných odborných škôl, a to v 3 kategóriách. Konkrétne v elektronike, programovaní a strojárstve. Víťazom v elektronickej kategórii sa stal Lukáš Stehlík zo SPŠ J. Murgaša, Banská Bystrica, v kategórii programovanie bol najlepší Jakub Šafín z Gymnázia Pavla Horova, Michalovce a v kategórii strojárstvo zvíťazil Ľubomír Opatovský zo SOŠ Bzinská v Novom Meste nad Váhom. Všetci víťazi vyhrali návštevu švajčiarskeho CERNu.
V tomto roku súťažia po prvýkrát kombinované družstvá základných a stredných škôl v 3 kategóriách: strojárstvo (13 ZŠ+13 SOŠ), robotika (13 ZŠ + 13 SOŠ) a tvorba web stránok (8 ZŠ + 8 SOŠ). Celkom sa zapojí 34 základných škôl z celého Slovenska.
V kategórii robotika, ktorá tiež pozostáva z teoretickej a praktickej časti, musí žiak základnej školy vyplniť test s otázkami z oblasti programovania a robotickej konštrukcie. V praktickej časti spolupracuje so žiakom SOŠ, pričom tá pozostáva z dvoch častí. Najskôr musí žiak ZŠ navrhnúť a poskladať robota z pripravenej stavebnice a potom žiak SOŠ naprogramuje robota podľa zadanej úlohy.
V kategórii strojárstvo - ručné obrábanie súťažia žiaci v teoretickej časti, kde žiak ZŠ vypĺňa test a žiak strednej školy vypracúva výrobný postup súčiastky podľa výrobného výkresu. Praktická časť pozostáva z orysovania materiálu a vŕtania vŕtačkou, ktoré vykonáva len žiak ZŠ pod dohľadom žiaka SŠ.
V kategórii tvorba web stránok má žiak ZŠ v teoretickej časti za úlohu vyplniť test z oblasti tvorby webových stránok, v praktickej časti navrhuje štruktúru a dizajn stránky, upravuje obrázky a texty, žiak strednej školy vypracováva úlohy v programovacom jazyku PHP. Spoločne majú nakoniec stránku skompletizovať.
Jubilejný 30. ročník súťaže ZENIT v programovaní a v elektronike a 15. ročník súťaže v strojárstve sa uskutočnia v dňoch 6. - 8. februára 2014 na SŠ-SOŠ elektrotechnickej v Banskej Bystrici. Záštitu nad podujatím prevzal štátny tajomník rezortu školstva Štefan Chudoba. Slávnostné otvorenie súťaže sa uskutoční 6. februára o 19.00 hod v priestoroch SŠ-SOŠ elektrotechnickej v Banskej Bystrici.

Michal Kaliňák
hovorca ministra 
 

Vyberte región